About Human Care

En artikel från About Human Care

Peter om att överleva ett hjärtstopp

by | 2023-11-27

Kan man överleva ett hjärtstopp? På väg in på Ica Maxi efter jobbet blir jag stoppad av en man. Han ser min jacka, About Human Care, och frågar om jag möjligen lär ut HLR och första hjälpen. Jag svarar ju självklart på detta, mannen presenterar sig som Peter – och lägger till att han överlevt ett hjärtstopp utanför sjukhus. Han undrar om han får bjuda på en kaffe och berätta sin historia.

Efter över 30 år som utbildare har nog detta aldrig hänt mig, och jag följer med Peter hem och får där träffa hans fru Louise. Paret är i 70-årsåldern och bägge är pigga och glada, men har en historia; förra året dog Peter.

Peter är en man som har lika delar blod och bensin i omlopp i kroppen. Han blev tillfrågad om han inte ville vara med och köra veteranspeedway på Sviestad motorstadion Linköping. Eftersom han tidigare tävlat i speedway, och andra motorsporter, hoppade han gladeligen på förslaget! Erfarenheterna vis sätter han sig själv i träning på gym, för att under 2021 bygga både kondition och styrka, och sedan delta i tävlingen 2022.

Familjen gör den 12 augusti 2022 till en familjeutflykt. Barn och barnbarn samlas i Linköping för att se Peter tävla. Här händer det som inte får hända!

Peter Carlsson om att överleva ett hjärtstopp

”I kurvan blir det bara svart”

Jag börjar köra mina träningsvarv. Vi är tre stycken ute på banan. Första rundan går riktigt bra! Sedan är det runt en och en halv timmes paus inför nästa runda, så vi tar en fika och pratar lite. Jag går upp och börjar köra, allt går bra, går in på målvarvet och i en kurva blir det plötsligt bara svart och det går rakt fram.

När Peter vaknar har den 12 augusti blivit den 14:e augusti. En läkare är inne hos honom och frågar konstiga saker som Peters namn och om han vet var han är. Peter å sin sida frågar varför han är på sjukhus, han har ju inte ont!

Vanlig omkullkörning

Vad som hänt har Peter fått berättat för sig, och Louise hjälper till att fylla i hålen. Peter har fått ett hjärtstopp och kollapsat. Ena sonen och den sköterska som bemannar motorstadion är de första att inse att det inte var en ”vanlig avåkning”. De springer ut på banan där Peter ligger under Geten, som motorcykeln kärleksfullt döpts till. Peter andas inte och man påbörjar HLR direkt.

Ambulans larmas, och på motorstadion hjälps funktionärer åt för att rädda Peters liv. Någon guidar ambulanser rätt. Någon har hämtat hjärtstartare. För tävlingens skull finns också en läkare på plats som bistår.

Louise talar flera gånger om änglar. Alla som fanns på motorstadion den dagen, den 12 augusti 2022, är inget annat än änglar! Ingen nämnd – ingen glömd, hon gör det tydligt att alla som var där bidrog till att Peter är hos henne idag! Hon talar varmt om änglarna på sjukhuset; personalen som hjälpte henne att både få skratta och gråta, men framförallt få Peter att överleva ett hjärtstopp.

Direkt när det gick rakt fram i kurvan för Peter, så gick Louise in i sin ”bubbla” som hon beskriver det. Hon går in i sig själv, tillåter inte att känslorna tar över utan blir rationell.

Folk måste ju tro att jag är den mest känslokalla som finns, men det är så jag fungerar och har alltid gjort! Det handlar inte om mig, det handlar om någon annan. Då hanterar vi det först, så kan jag känna det jag behöver känna efteråt.

Orsaken och räddningen

Man har kunnat fastställa att orsaken till Peters hjärtstopp sannolikt berodde på några igenkalkade kärl i och omkring hjärtat. Han har aldrig haft några av de klassiska symptomen på problem med hjärtat; bröstsmärtor, strålande smärta mot halsen eller vänsterarmen, eller plötsligt uppkommen buksmärta högt i buken.

Från sjukvårdens sida ser man på Peter som ett mirakel! Inte nog att han kunde överleva ett hjärtstopp, han har inga som helst tecken på någon neurologisk skada till följd av syrebrist.

En stark bidragande anledning till den snabba återhämtningen är sannolikt att Peter har en väldigt god grundfysik! Han har spelat bandy i 30 år, han har jobbat fysiskt med skogsbruk, hållit sig i god form för att kunna köra enduro och speedway.

En starkt bidragande anledning till att Peter kunde överlevna ett hjärtstopp är sannolikt att han fick korrekt HLR utan dröjsmål, och en hjärtstartare hämtades inom loppet av någon minut.

Framtiden efter att överleva ett hjärtstopp

Framtiden är naturligtvis olika för olika personer! För Peter innebar det att han åkte tillbaka till Linköping under 2023 – för att avsluta det lopp han påbörjat året innan! Planen är att köra igen 2024.

Statistik

Svenska HLR-rådet har publicerat en rapport från Svenska HLR-registret. Sedan Svenska HLR-registret började föra statistik 1990, har inte mindre än 123 308 personer inkluderats.

År 2022 rapporterades den högsta frekvensen att överleva ett hjärtstopp utanför sjukhus, vilket är den kategori där Peter placeras. 677 personer som drabbades av hjärtstopp utanför sjukhus överlevde. Det motsvarar 12% av de totala antalet drabbade.

Stort tack

Under mina år som utbildare har jag som sagt aldrig varit med om att bli stoppad av någon som överlevt ett hjärtstopp, så att få komma hem till Louise och Peter och få höra deras gemensamma historia är ett fantastiskt privilegium!

Paret har självklart godkänt att jag skriver om deras historia, för de vill hjälpa till att berätta om hur viktig kunskap första hjälpen och HLR är.

Jag gläds åt att paret mår så bra som de gör idag, och är tacksam för att jag fått möjligheten att träffa er och få höra er historia!

Återigen ett varmt, stort tack, och jag önskar er all lycka i framtiden!

Peter Carlsson berättar för About Human Care om att överleva ett hjärtstopp